Mag moeder het kind van partijen zonder meer weghouden op de bruiloft van vader, ondanks omgangsregeling?

Familierecht: Moeder mag dochter niet zonder meer weghouden bij de bruiloft van vader, ondanks dat het kind volgens de omgangsregeling bij moeder hoort te zijn.

Samenvatting van Rechtbank Gelderland (voorzieningenrechter Arnhem) 14 juni 2017, Prg. 2017/214 (ECLI:NL:RBGEL:2017:3166)

De vader vordert in kort geding dat de moeder hun kind aan de vader zal afgeven, omdat hij binnenkort in het huwelijk treedt en de vader wil dat zijn dochter daarbij aanwezig is. Volgens de vader moet daarvoor van de bestaande omgangsregeling worden afgeweken. De moeder meent dat de dochter weliswaar op de bruiloft aanwezig kan zijn, maar alleen vanaf de vrijdagmiddag na schooltijd tot uiterlijk 22:00 uur. Daarnaast eist de moeder betaling van € 393,95 door de vader, omdat zij een gepland weekenduitje nu moet annuleren.

Volgens de kortgedingrechter is het huwelijk van één van de ouders een bijzondere dag in het leven van een kind. Daarbij hoort zij aanwezig te zijn en niet pas na schooltijd. Het kind mag daarvoor best een schooldag missen. Verder is de bruiloft van de vader een eenmalige gebeurtenis en dat is een weekendje weg natuurlijk niet. Bovendien is de dochter onderdeel van het gezin van de vader. Overigens heeft de moeder niet aangetoond dat zij voor haar uitje ook hotelkosten voor de dochter heeft moeten maken.

De voorzieningenrechter veroordeelt de moeder tot tijdige afgifte van het kind en als de moeder daaraan niet voldoet, moet zij de vader een dwangsom betalen van maximaal € 15.000,=. Bovendien moet de moeder de proceskosten betalen, omdat zij het onnodig op een kort geding heeft laten aankomen. Ze heeft veel te lang gewacht met een reactie op het verzoek van de vader om het kind af te geven. Dit kort geding was daarom het enige middel voor de vader.

Wilt u meer informatie of advies in uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met ons kantoor voor een eerste, geheel vrijblijvend gesprek.

Print Friendly, PDF & Email